Saturday, 24 September 2011

Daging Pilihan Masyarakat India


SEORANG pemotong daging sedang melapah kambing di sebuah pasar awam di Mumbai.



MASYARAKAT India kini lebih banyak makan daging berbanding amalan sebelumnya yang kuat mengamalkan budaya vegetarian. Ia sekali gus mengubah satu kepercayaan agama mengenai pemakanan daging lembu selain peningkatan tahap kebersihan dalam industri pemprosesan.
Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata, peningkatan masyarakat India yang mengambil daging ialah sebanyak 5 hingga 5.5 kilogram (kg) setahun.
Jumlah itu merupakan perangkaan paling tinggi dan secara tidak langsung menunjukkan perkembangan cita rasa untuk diet yang tinggi protein di negara-negara membangun.
Beberapa pakar menyebut perkembangan ekonomi yang kukuh telah menyebabkan perbelanjaan mewah berlaku.
Salah satu faktor penyumbang adalah kemudahan pengangkutan yang lebih baik telah membantu meningkatkan peluang masyarakatnya ke pasar raya dan restoran.
"Masyarakat India semakin melupakan segala perasaan yang mengongkong diri dan mereka kini lebih berani mencuba.
"Daging kerbau dan stik daging khinzir merupakan makanan kegemaran pelanggan di sini," kata Jaydeep Mukherjee, Ketua Eksekutif Indigo Delicatessen, iaitu restoran makanan barat yang paling popular di Mumbai.
Restoran makanan barat itu yang sangat terkenal dengan menunya, sandwic Reuben bersama pastrami, kini sedang mencari pembekal burung kuang, puyuh dan itik untuk restorannya di pusat beli-belah Phoenix Mills dan di selatan Mumbai.
"Penggunaan daging yang sebelum ini bergantung kepada kawalan agama semakin meningkat mendadak gara-gara sikap masyarakat yang lebih liberal dan pengaruh Barat," tambah Pengarah Pengurusan rangkaian makanan gourmet Nature's Basket, Mohit Khattar.
Bukan makanan mewah
Bagi Khattar, menu bukan vegetarian bukan lagi dianggap makanan mewah. Pada masa yang sama, proses pengeluaran daging tempatan telah menjadi lebih bersih sekali gus meningkatkan keyakinan pengguna.
Jumlah jualan barangan bukan vegetarian di Nature's Basket's adalah sebanyak AS$13.3 juta (RM39.6 juta) pada laporan kewangan menunjukkan peningkatan sebanyak 64 peratus berbanding tahun lalu.
Di pasar raya pusat beli-belah milik syarikat konglomerat Godrej, daging khinzir import seperti ham salai, bakon dan bahagian daging lain menjadi item paling laris.
Berdasarkan fakta Pertubuhan Pemakanan dan Pertanian (FAO), India menghasilkan 10.6 juta tan daging dan ikan setahun namun negara itu masih kekal sebagai negara yang berpegang kuat dengan pemakanan sayur-sayuran.
PENGGUNAAN per kapita daging ayam mentah telah meningkat dua kali ganda di India sejak tahun lalu.


Tiada sebarang angka rasmi kerajaan membabitkan jumlah golongan vegetarian. Namun, pada tahun 2006, akhbar The Hindu telah menjalankan satu kaji selidik di seluruh negara dan mendapati bahawa 40 peratus penduduk negara itu menggunakan produk tenusu dan telur tanpa menyertakan daging. Ia merupakan angka yang tertinggi di dunia.
Haiwan suci
Pemakan daging terutama daging lembu masih tidak dapat diterima oleh majoriti penduduk Hindu yang menganggap lembu sebagai haiwan suci. Penyembelihan untuk dimakan juga menjadi larangan di kebanyakan daerah India di bawah satu undang-undang yang ketat.
Pengusaha makanan segera McDonalds tidak menjual burger daging lembu di India dan sesetengah persatuan penduduk turut mengharamkan orang yang memakan daging lembu daripada membeli atau menyewa hartanah.
Sementara itu, kumpulan agama kedua terbesar di India iaitu komuniti Muslim pula menjauhi produk-produk berasaskan daging khinzir.
Mengikut kajian, makanan laut dan ayam masih popular dalam kalangan semua kumpulan agama.
Berdasarkan maklumat Institut Kajian Polisi Pemakanan dan Pertanian yang berpangkalan di Amerika Syarikat, penggunaan per kapita daging ayam mentah telah meningkat dua kali ganda di India kepada 2.26kg setahun pada 2010 dari 1.08kg pada sedekad lalu.
Pengalaman berbeza
Peningkatan permintaan untuk daging terjadi kerana wujudnya segolongan penganut Hindu seperti Ajoy Mukhopadhayay, 39, yang sangat menyukai kari daging lembu apabila keluar makan.
"Tidak seperti kebab, terdapat lebih banyak kandungan daging dalam daging lembu. Saya sukakan daging panggang. Ia sangat enak dan manis dimakan.
"Makan daging memberi pengalaman berbeza kini berbanding dahulu. Ia tidak pernah disenarai dalam kebanyakan menu tapi kita tahu di mana untuk mendapatkannya," kata animator dari firma perisian di timur bandar Kolkata itu.
Berdasarkan fakta terkini FAO dari tahun 2007, kadar penggunaan daging per kapita India bagaimanapun masih rendah daripada jumlah purata di Asia iaitu sebanyak 27kg berbanding negara-negara dunia yang mengambil 38kg.
"Jumlah purata pengambilan daging per kapita dijangka terus meningkat di India dan negara-negara lain pada masa akan datang," kata jurucakap FAO Asia Pasifik, Diderik De Vleeschauwer.

No comments:

Post a Comment